Uuden omakotitalon vuokravedätys. Englanninkielinen huijari alias Linda Toon huiputti suomalaisia.

Kun etsii vuokra-asuntoa, miten varmistaa, ettei takuuvuokra mene Kankkulan kaivoon?

Internetin Oikotien asuntosivuilla tarjottiin 2014 kesä-heinäkuun vaihteessa pilkkahinnalla  vuokralle Espoon Laaksolahdessa sijaisevaa ylellisesti kalustettua omakotitaloa. 

Vuokrapyyntö oli 121 neliön kokoisesta talosta ainoastaan 500 euroa. Vuokranantaja esiintyi nimellä Linda Toon.  Saman nimisiä löytyi googlaamalla useita. Koska ilmoituksessa ei ollut puhelinnumeroa, laitoimme 30. kesäkuuta Toonille lyhyen viestin selvittääksemme, milloin vuokrataloa voisi mennä katsomaan. 

Viestittelyä


Talon vuorausilmoitus ei ollut enää seuraavana aamuna netissä. Toonilta tuli kuitenkin ennen puoltapäivää sähköposti, jossa oli linkki vuokratalon sisäkuviin. Viesti alkoi ontuvalla suomen kielellä: "Toivon, että ymmärrätte Englanti." Loppu oli englanniksi.  Toon ei vastannut lähettämäämme kysymykseen. Hän kiitteli yhteydenotosta ja pahoitteli myöhäistä viestiään, Hän kertoi perineensä Espoon talon edesmenneeltä mieheltään, olevansa rakennusinsinööri ja asuvansa Birminghamissa.  Talon 500 euron kuukausivuokra sisälsi kalusteet ja kaikki asumiskustannukset. Vuokra-aika voisi olla lyhyt tai pitkä.  Loppukommentissaan Toon tiedusteli kysyjän vaatimuksia ja toivotti kaikkea hyvää. 

Sama vuokratalo, eri omistaja

Vastasimme Linda Toonin viestiin ja kerroimme olevamme kiinnostuneita talon vuokraamisesta. Ennen Toonin uutta viestiä selvisi, että Linda Toon oli kopioinut ilmoitukseensa osoitetiedot Tori.fi:stä, jossa saman kokoista taloa vuokrattiin kalustamattomana 1700 euron kuukausivuokralla. Talon todellinen omistaja oli sattunut olemaan paikalla, kun kaksi Toonin "asiakasta" kävi taloa katsomassa. Kuultuaan huijarista omistaja teki nettipoliisille rikosilmoituksen.

"Vuokranantaja Toon" jatkoi vedätystä. Toinen heinäkuuta hän viestitti: 
"I am glad to hear from you
😊  Olen ainoa, jolla on talon avaimet, mutta minulla on TURVAratkaisu tähän asiaan: kolmas osapuoli. Asunto on vapaa, sinun täytyy vain saada avaimet ja tarkastaa vuokrasopimus. Meidän pitää tietysti vahvistaa, että molemmat saamme mitä odotamme. "

Linda lupasi ottaa yhteyttä kolmanteen osapuoleen, LemonHomeen. Tekaistun postiosoitteen lähetettyämme, saimme sähköpostissa  "hyviä uutisia". LemonHome oli luvannut hoitaa vuokrausasian. Linda lähetti koodinumeron, jolla avaimen kulkua voisi seurata www.lemonhome.co.uk -sivustolta.

Linda ei luovuta

Vielä samana päivänä LemonHomelta saapui viesti, johon oli linkitetty vuokrasopimus. Sopimus pyydettiin tarkastamaan huolellisesti ja palauttamaan allekirjoitettuna.  "Sopimus varmistetaan osapuolten välillä, kun olette nähnyt asunnon ja olette asioista yhtä mieltä."

Ennen avainten postittamista olisi pitänyt maksaa LemonHomen tilille 1500 euroa. Ellei asunto tyydyttäisi, avain tulisi palauttaa ja LemonHome palauttaisi rahat.  Emme lähettäneet rahaa. Kysyimme osoitetta ja tarjosimme maksua shekkinä. (Ko. shekki oli käyttökelvoton. Sen oli lähettänyt rotukissanostajahuijari Lontoosta). Vastaus tuli tunnissa:
"Maksu pitää suorittaa pankkiin ennen kuin lähetämme avaimen. Kiitos, että käytät LemonHomea. LemonHome customer Service."

Seuraavana aamuna Linda kyseli uutisia ja kertoi, että vuokra ja takuuvuokra pitäisi maksaa mahdollisimman pian, jotta avaimet saataisiin lähtemään. 

Vastausviestissä kerroimme, että taloa on käyty katsomassa ja sen omistava suomalaismies vuokraa sitä itse. Linda ei helpolla luovuttanut: "Kuule, olet väärässä. Talo ei ole sama. Ellet usko minua, se on ok, mutta se on totuus."

Sen koommin ei Linda Toonista kuultu enää.

Teksti ja kuva: Maija Ankkuri

Juttu on julkaistu Länsiväylässä, jossa oli kuvakaappaus Tori.fi:n vuokratalosta, jota sekä oikea omistaja, että Linda Toon vuokrasivat. Tänä päivänä LemonHome esiintyy useiden ei-asunnonvälittäjien nimissä.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Antti Veikko Siltavuoren oikeudenkäyntiä seuraamassa

Vanhaa Keravaa muistellessa

Lehmä tuntee hoitajansa